Skip to main content

PENERAPAN UITM


what a lovely picture of mine

Assalamualaikan dan selamat petang semua!
First of all ziqa nak ucapkan selamat datang ke sarang ziqa yang dah lama gilaaaaaa ziqa abaikan sejak i dunno beberapa bulan.

So, ziqah hanya nak cakap that on 12/10/2016 ziqa dah officially habiskan diploma. Hooray!! well there are some of kawan ziqa yang extend sem. But ziqa harap yang terbaik untuk mereka. Tak salah pun extend sem ni. Ada senior ziqa yang dah sampai part 9 okay.

okay let's skip those benda intro mengarut tu. Hari ni ziqa nak share macam mana nak apply penerapan.

Penerepan itu maksudnya

Diploma Semester Akhir UiTM >>>>>>>>>> Sarjana Muda UiTM

First of all, dekat tangan guys kena ada No Slip BSN Penerapan UiTM


ni contoh. Kalau korang purchase daripada ATM or kaunter tu, make sure ada tulis Penerapan UiTM/UiTM-Penerapan.

Harganya seperti yg tertera: RM9.00 + GST&CAJ(RM1.06)

Lepas dah beli tu korang boleh lah log in student portal and terus pergi dekat "APPLICATION FOR CONTINUATION OF STUDIES"

Lepas tu masukkanlah no BSN yg korang dah purchase tu.
Isi details tu semua and hantar. Koraang akan diberi tiga ruang pilihan tau. So pilihlah sebaik mungkin dan ikut mana korang suka nak belajar.

Kalau nak ikut kawan, sila meninggal!
Korang boleh kemaskini 2 kali lepas hantar tu.


Gambar atas ni ziqa snip daripada laman web UiTM sendiri tau. So, dia kata dekat situ tarikh pendaftaran ialah 26 Februari 2017.
Kepada yang tak ada kerja kat rumah tu buat2 lah cari kerja okay!

Ziqa tak tahu lah tu tarikh daftar subjek atau daftar masuk.  Mestilah daftar masukkan.
Ziqa check akademik kalendar pun belum ada untuk sesi ni. So, kita enjoy dulu.


Ziqa suggest siapa yang mmg dari diploma UiTM korang pursue jelah degree dekat UiTM nanti dapat tolak kredit. Itu pun kalau pursue in the same flow lah.

Good luck semua!!

Itu sahaja. Bubye!

Comments

Popular posts from this blog

CS110 Sains Komputer

Hello2 semua! Hari ini saya nak bagi talk pasal Diploma Sains Komputer. Because I met so many juniors on Twitter. But tak dapat lah interview sorang2 kan. Kalau dia orang bijak, dia orang lah approach kita. Kan?
So, I'm going to start with plan of study. 


Well, so if you guys take a look on the pictures above, korang tahu lah subject apa yang korang akan ambil. Semester 1 - 3 memang kena koku. haha Nasib baik saya lepas koku sem 1 and 2, kalau tak repeat koku lah jawabnya.
Confession: Saya repeat paper MAT133.  malunyaaaa
haha abaikan unpopular confession tu. Apa lagi ek. hah! Masa sem 1 subject killer adalah Account. Sem 2 pulak Economy. Sem 3 pergh pergh pergh Management. OTL *le cries*
Sem 4 and 5 dah tak ada subject macam tu. Macam tu paham kan? Hah... Nanti ada subject elective. Ni semua kau orang akan didedahkan oleh PA (Advisor) masing-masing. Jangan risau. Senior pun ramai.
Apa lagi ek? urm Kalau ada apa2 soalan boleh pm dekat Fb or tweet saya dekat Twitter. Especially to…

Crazy Little Thing Called Love

Assalamualaikum. Kenal P'Shone? Bukan 'phone' ye. Kalau tak kenal, tak tengoklah tu. Tengok apa? Movie 'Crazy Little Thing Called Love' lah.
Rugi lah kalau tak tengok. Ziqah dapat tahu pon dari tumblr kawan Ziqah. Serius tak rugi tengok. Cerita Thailand kan semua  lawak. Genre cerita ini boleh lah dikatakan komedi romantik kot (memandai je).

SEE girls.. Pelakon nya sangat comel lah. Boyss.. Heroin nya comel juga..
#Mario Maurer
#Pimchanok Luevisadpaibul
__________________________________________________
Perempuan di atas ni lagi muda berbanding Mario. Cerita awal-awal perempuan ni Ziqah tak tahu lah dia solek macam mana, muka dia gelap tak putih, Orang Thai kan putih. Macam Nichkhun.

OKey ini gambar Mario and partner dia. They look sweets together.




okey2.. ini cover picture movie dia.

Kalau korang dah tengok, Ziqah nak cakap yang scene dengan buku Shone yg penuh dengan pic Nam. Serius Ziqah rasa sebak sangat sebab tak sangka yang selama ni Shone suka Nam.
Nangis seyh bila sc…

Aduh.. KPOP ohh KPOP

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia. Tadi dekat sch ada buat ceramah Israk Mikraj. Huhu excited ni nak dgr.
Ceramah punya ceramah, ustaz tu, bekas pelajar sch ni juga, tegur pasal remaja sekarang yg minat KPOP. Sungguh-sungguh dia bash KPOP. 
Duduk dengar dia ceramah tu jadi rasa terkilan. "Salah sangat ke aku minat KPOP?" "Tapi aku obses KPOP tapi serius aku tak lalai jlnkan tanggungjawab sbg Muslim"
Then aku teringat Ustaz Azhar punya ceramah pasal KPOP. Tak adalah sekeras ustaz ni. Saya berasa sangat sedih dan bersalah terhadap minat saya
Ya Allah. Jika benar aku telah benar-benar jauh tersasar dari jalan redha Mu, kembalikanlah ku ke jalan yg benar. Amin.
Kawan-kawan ku. Jika kamu semua rasa aku ini terlalu obses dgn KPOP dan benar-benar hilang arah. Tegurlah aku meski ia adalah menyakitkan buat ku.
Assalamualaikum.