Skip to main content

PLKN : tinggal kenangan

cute~


Some memories are not worth telling. But I should do this because it worth for people out there.
Okay! Nak mula macam mana ek? Saya mula dengan borang. Macam yang korang tahu korang akan dapat surat kan. Dalam tu ada banyak gila borang. Tak lah banyak gila pun. Atau korang kena download sendiri borang tu. 

Ada borang maklumat diri, etc dan medical check up. Korang isilah borang tu dengan ikhlas dan tenang ya. hehehe Seriously saya tak buat medical check up pun sebab saya tak ada penyakit kronik. But to my suprise, jurulatih PLKN minta borang medical check up tu. Oh boy!! Nasib saya bawa borang tu dengan sampul surat sekali. Kalau tak? Saya tak tahu apa jadi.

Selesai borang! Now, kita pergi ke hari pendaftaran. Setiap negeri ada perhentiannya sendiri kan. Kalau Melaka dekat Stadium Mini Jasin dan MITC. Kalau Johor tu dekat Stadium Hoki apatah dengan Taman Daya kot. Okay! Ni korang kalau tak nak beratur panjang gila, datanglah seawalnya.

Saya datang lambat sikit tapi MasyaAllah barisnya panjang ke selatan. Nasib baik kawan sekolah rendah saya sampai awal dan dia dah ada dekat agak2 depan. Saya pun mencelahlah. Pakaian masa tu, saya pakai seluar track dengan baju ala2 muslimah gitu. Ada je orang pakai baju kurung. Baju apa2 pun boleh.

Selesai pendaftaran! Sekarang, pergerakan masuk KEM/HELL. hahahaha Tak adalah hell mana pun.Perjalanan dari tempat berkumpul ke kem mengambil masa 1 jam lebih. Kem saya KEM PLKN WARISAN, MASJID TANAH terletak jauh dalam ceruk kelapa sawit. Dibentangi tanah merah sepanjang ladang kelapa sawit tu lagilah membuatkan saya nervous sampai nak terkeluar jantung.

Bila masuk je kem. Jurulatih suruh keluarkan beg dan letak tepi. Then, kami kena bagi segala borang yang berkenaan. Selesai itu, pemeriksaan bagasi. Kemudian, pembahagian dorm dan kompeni. woo Kompeni Delta memang kompeni yang kuat kuat kuat kuat!! Saya Delta dan pelatih daripada Kump 1/Siri 1 2014.

Selepas tu, saya pun dengan berat hati, nervousnya heret beg roda saya mencari dorm saya. Alhamdulillah saya sama kompeni dengan kawan baik saya tadi. Dah lah sama kem, sama kompeni, sama dorm pulak tu tapi akhirnya saya pindah BP8 di mana ia berada di bawah BP7. Pindah ni sebab nak sama ratakan ahli dorm. Bukan sebab ada orang saya benci. cehhh

Okay selesai satu bahagian PLKN. Bahagian makan, riadah, kelas, solat, bangun pagi, cuci baju etc saya sambung di post akan datang. 

Assalamualaikum!!

Comments

Popular posts from this blog

CS110 Sains Komputer

Hello2 semua! Hari ini saya nak bagi talk pasal Diploma Sains Komputer. Because I met so many juniors on Twitter. But tak dapat lah interview sorang2 kan. Kalau dia orang bijak, dia orang lah approach kita. Kan?
So, I'm going to start with plan of study. 


Well, so if you guys take a look on the pictures above, korang tahu lah subject apa yang korang akan ambil. Semester 1 - 3 memang kena koku. haha Nasib baik saya lepas koku sem 1 and 2, kalau tak repeat koku lah jawabnya.
Confession: Saya repeat paper MAT133.  malunyaaaa
haha abaikan unpopular confession tu. Apa lagi ek. hah! Masa sem 1 subject killer adalah Account. Sem 2 pulak Economy. Sem 3 pergh pergh pergh Management. OTL *le cries*
Sem 4 and 5 dah tak ada subject macam tu. Macam tu paham kan? Hah... Nanti ada subject elective. Ni semua kau orang akan didedahkan oleh PA (Advisor) masing-masing. Jangan risau. Senior pun ramai.
Apa lagi ek? urm Kalau ada apa2 soalan boleh pm dekat Fb or tweet saya dekat Twitter. Especially to…

Crazy Little Thing Called Love

Assalamualaikum. Kenal P'Shone? Bukan 'phone' ye. Kalau tak kenal, tak tengoklah tu. Tengok apa? Movie 'Crazy Little Thing Called Love' lah.
Rugi lah kalau tak tengok. Ziqah dapat tahu pon dari tumblr kawan Ziqah. Serius tak rugi tengok. Cerita Thailand kan semua  lawak. Genre cerita ini boleh lah dikatakan komedi romantik kot (memandai je).

SEE girls.. Pelakon nya sangat comel lah. Boyss.. Heroin nya comel juga..
#Mario Maurer
#Pimchanok Luevisadpaibul
__________________________________________________
Perempuan di atas ni lagi muda berbanding Mario. Cerita awal-awal perempuan ni Ziqah tak tahu lah dia solek macam mana, muka dia gelap tak putih, Orang Thai kan putih. Macam Nichkhun.

OKey ini gambar Mario and partner dia. They look sweets together.




okey2.. ini cover picture movie dia.

Kalau korang dah tengok, Ziqah nak cakap yang scene dengan buku Shone yg penuh dengan pic Nam. Serius Ziqah rasa sebak sangat sebab tak sangka yang selama ni Shone suka Nam.
Nangis seyh bila sc…

Aduh.. KPOP ohh KPOP

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia. Tadi dekat sch ada buat ceramah Israk Mikraj. Huhu excited ni nak dgr.
Ceramah punya ceramah, ustaz tu, bekas pelajar sch ni juga, tegur pasal remaja sekarang yg minat KPOP. Sungguh-sungguh dia bash KPOP. 
Duduk dengar dia ceramah tu jadi rasa terkilan. "Salah sangat ke aku minat KPOP?" "Tapi aku obses KPOP tapi serius aku tak lalai jlnkan tanggungjawab sbg Muslim"
Then aku teringat Ustaz Azhar punya ceramah pasal KPOP. Tak adalah sekeras ustaz ni. Saya berasa sangat sedih dan bersalah terhadap minat saya
Ya Allah. Jika benar aku telah benar-benar jauh tersasar dari jalan redha Mu, kembalikanlah ku ke jalan yg benar. Amin.
Kawan-kawan ku. Jika kamu semua rasa aku ini terlalu obses dgn KPOP dan benar-benar hilang arah. Tegurlah aku meski ia adalah menyakitkan buat ku.
Assalamualaikum.