TERJAH SINI

PLKN : tinggal kenangan

cute~


Some memories are not worth telling. But I should do this because it worth for people out there.
Okay! Nak mula macam mana ek? Saya mula dengan borang. Macam yang korang tahu korang akan dapat surat kan. Dalam tu ada banyak gila borang. Tak lah banyak gila pun. Atau korang kena download sendiri borang tu. 

Ada borang maklumat diri, etc dan medical check up. Korang isilah borang tu dengan ikhlas dan tenang ya. hehehe Seriously saya tak buat medical check up pun sebab saya tak ada penyakit kronik. But to my suprise, jurulatih PLKN minta borang medical check up tu. Oh boy!! Nasib saya bawa borang tu dengan sampul surat sekali. Kalau tak? Saya tak tahu apa jadi.

Selesai borang! Now, kita pergi ke hari pendaftaran. Setiap negeri ada perhentiannya sendiri kan. Kalau Melaka dekat Stadium Mini Jasin dan MITC. Kalau Johor tu dekat Stadium Hoki apatah dengan Taman Daya kot. Okay! Ni korang kalau tak nak beratur panjang gila, datanglah seawalnya.

Saya datang lambat sikit tapi MasyaAllah barisnya panjang ke selatan. Nasib baik kawan sekolah rendah saya sampai awal dan dia dah ada dekat agak2 depan. Saya pun mencelahlah. Pakaian masa tu, saya pakai seluar track dengan baju ala2 muslimah gitu. Ada je orang pakai baju kurung. Baju apa2 pun boleh.

Selesai pendaftaran! Sekarang, pergerakan masuk KEM/HELL. hahahaha Tak adalah hell mana pun.Perjalanan dari tempat berkumpul ke kem mengambil masa 1 jam lebih. Kem saya KEM PLKN WARISAN, MASJID TANAH terletak jauh dalam ceruk kelapa sawit. Dibentangi tanah merah sepanjang ladang kelapa sawit tu lagilah membuatkan saya nervous sampai nak terkeluar jantung.

Bila masuk je kem. Jurulatih suruh keluarkan beg dan letak tepi. Then, kami kena bagi segala borang yang berkenaan. Selesai itu, pemeriksaan bagasi. Kemudian, pembahagian dorm dan kompeni. woo Kompeni Delta memang kompeni yang kuat kuat kuat kuat!! Saya Delta dan pelatih daripada Kump 1/Siri 1 2014.

Selepas tu, saya pun dengan berat hati, nervousnya heret beg roda saya mencari dorm saya. Alhamdulillah saya sama kompeni dengan kawan baik saya tadi. Dah lah sama kem, sama kompeni, sama dorm pulak tu tapi akhirnya saya pindah BP8 di mana ia berada di bawah BP7. Pindah ni sebab nak sama ratakan ahli dorm. Bukan sebab ada orang saya benci. cehhh

Okay selesai satu bahagian PLKN. Bahagian makan, riadah, kelas, solat, bangun pagi, cuci baju etc saya sambung di post akan datang. 

Assalamualaikum!!

No comments: