Skip to main content

Posts

Bachelor of Computer Science (Hons) Multimedia Computing - UiTM Jasin

Assalamualaikum! Tahniah kepada rakan-rakan degree dengan result exam yang hari tu tuu. Saya punya result berubah 0.01 je daripada sem lepas punya. HAHAHAHA kelakarkan.

My last post is about penerapan UiTM, and this post is about me getting into the fifth semester of my degree's journey. OMG time flies so fast.

So, taking this course has been my goal since Diploma because i like multimedia. Photoshop, Flash, Premiere Pro, etc. Yes, in degree we did learn and explore more about the software. I used Blender to create a mushroom, a city and stuff. It is my thing and I don't regret this. People ask if we need to be excellent in drawing. Nahh, I am a bad illustrator. My sister is such a great illustrator. She can draw any vector shape. She does not know how to draw a scenery.

For me, taking this course is you have to play with your creativity and hardwork because a good outcome wont come without it. I am myself is not a creative person at all.

To compare this course with other cour…
Recent posts

PENERAPAN UITM

what a lovely picture of mine
Assalamualaikan dan selamat petang semua! First of all ziqa nak ucapkan selamat datang ke sarang ziqa yang dah lama gilaaaaaa ziqa abaikan sejak i dunno beberapa bulan.
So, ziqah hanya nak cakap that on 12/10/2016 ziqa dah officially habiskan diploma. Hooray!! well there are some of kawan ziqa yang extend sem. But ziqa harap yang terbaik untuk mereka. Tak salah pun extend sem ni. Ada senior ziqa yang dah sampai part 9 okay.
okay let's skip those benda intro mengarut tu. Hari ni ziqa nak share macam mana nak apply penerapan.
Penerepan itu maksudnya
Diploma Semester Akhir UiTM >>>>>>>>>> Sarjana Muda UiTMFirst of all, dekat tangan guys kena ada No Slip BSN Penerapan UiTM

ni contoh. Kalau korang purchase daripada ATM or kaunter tu, make sure ada tulis Penerapan UiTM/UiTM-Penerapan.
Harganya seperti yg tertera: RM9.00 + GST&CAJ(RM1.06)
Lepas dah beli tu korang boleh lah log in student portal and terus pergi dekat "APPLICATION…

OMO MY GPA

Assalamualaikum and hello fellow peeps. Today.. haish tak tahu tiba2 nak menulis. Tahu, saya dah lama gila punya gila tak update. 
So, just nak cakap I'm in the middle of semester break. Saya akan naik semester 4. Woah perasaan excited, tak sabar, takut dan etc semua bercampur baur. Nak pulak, dalam beberapa hari sahaja lagi result exam keluar. Entah dapat dekan ke tak. But more important lulus semua subjek ke tak??
I'm so curious I'll die. Makin dekat nak dapat result, makin banyak mimpi masuk. Ada tu, mimpi Calculus 4 orang je lulus dalam kelas saya. Semalam mimpi saya dapat 2E. OMG. Jauhkan E dalam result saya. Banyak-banyakkanlah A+. 
Satu lagi, ini tak tahu mimpi ke separuh sedar atau apa. Ada orang cakap kalau dah ada 4A dah boleh dekan asalkan tak ada subjek fail. I dunno where I heard those from. Harap-harap betullah. Sebab semester lepas saya dapat 5A 2B. Bukan berlagak. Mungkin betullah kot. 4A je dah boleh gapai 3.5 dalam tangan. 
Tapi saya tak rajinlah nak bua…

CS110 Sains Komputer

Hello2 semua! Hari ini saya nak bagi talk pasal Diploma Sains Komputer. Because I met so many juniors on Twitter. But tak dapat lah interview sorang2 kan. Kalau dia orang bijak, dia orang lah approach kita. Kan?
So, I'm going to start with plan of study. 


Well, so if you guys take a look on the pictures above, korang tahu lah subject apa yang korang akan ambil. Semester 1 - 3 memang kena koku. haha Nasib baik saya lepas koku sem 1 and 2, kalau tak repeat koku lah jawabnya.
Confession: Saya repeat paper MAT133.  malunyaaaa
haha abaikan unpopular confession tu. Apa lagi ek. hah! Masa sem 1 subject killer adalah Account. Sem 2 pulak Economy. Sem 3 pergh pergh pergh Management. OTL *le cries*
Sem 4 and 5 dah tak ada subject macam tu. Macam tu paham kan? Hah... Nanti ada subject elective. Ni semua kau orang akan didedahkan oleh PA (Advisor) masing-masing. Jangan risau. Senior pun ramai.
Apa lagi ek? urm Kalau ada apa2 soalan boleh pm dekat Fb or tweet saya dekat Twitter. Especially to…

Hello

Hello world.

MY LIFE IN UNIVERSITY

Assalamualaikum. Pheww setelah lama tidak aku update blog. Yelah aku dah mula melanjutkan pelajaran di sebuah IPTA iaitu UITM Melaka Kampus Jasin. Well UITM ni tak masuk Jasin pun.

Okay, alang-alang sudah menulis ni, aku nak cakap aku ambil Diploma Sains Komputer. Well, most of my schoolmates sambung STP dan STAM. Ada jugak yg pergi matrikulasi. Beberapa je kot yg ambil diploma. Long short story, ia bukan mudah. Bahkan sama susah mcm yg lain kot.

Kita org kena struggle for the first three semester kata lecturer ELC aku. And untuk three first semester ni jugak kita org kena berkoku bagai mcm sekolah menengah. haha -.-'

Next, haha nak dikirakan aku agak shock dengan persekitaran di sini. Ye lah aku sekolah perempuan, masuk IPT kena bergaul dengan lelaki. Kena lak classmates semua mcm  hawau  mawar gitu.. Kena menghadap muka dia org sampai habis semester. Yakni 2 tahun. burr -.-''

Mereka semua okay je actually. Cuma tinggal semua mulut mcm cb. haha okay STOP mencarut.

Apa la…

PLKN : tinggal kenangan

Some memories are not worth telling. But I should do this because it worth for people out there.
Okay! Nak mula macam mana ek? Saya mula dengan borang. Macam yang korang tahu korang akan dapat surat kan. Dalam tu ada banyak gila borang. Tak lah banyak gila pun. Atau korang kena download sendiri borang tu. 
Ada borang maklumat diri, etc dan medical check up. Korang isilah borang tu dengan ikhlas dan tenang ya. hehehe Seriously saya tak buat medical check up pun sebab saya tak ada penyakit kronik. But to my suprise, jurulatih PLKN minta borang medical check up tu. Oh boy!! Nasib saya bawa borang tu dengan sampul surat sekali. Kalau tak? Saya tak tahu apa jadi.
Selesai borang! Now, kita pergi ke hari pendaftaran. Setiap negeri ada perhentiannya sendiri kan. Kalau Melaka dekat Stadium Mini Jasin dan MITC. Kalau Johor tu dekat Stadium Hoki apatah dengan Taman Daya kot. Okay! Ni korang kalau tak nak beratur panjang gila, datanglah seawalnya.
Saya datang lambat sikit tapi MasyaAllah barisny…