Skip to main content

Movie Review : Hearty Paws


Short Plot

11-year-old Chan-yi is looking after his lovely younger sister So-yi, by himself ever since their mother left them to find her own future. Despite their desperate situation of being abandoned by family and neighbors, these kids try their best to carry on life. One day, a little puppy joins this small family as Chan-yi steals it from an old couple’s kennel as a gift his sister’s birthday. Especially clever, this dog, whose name is “Ma-eum”, returns the love received from his new family with great loyalty and it seems as though their happiness would continue forever…only until a sudden accident brings them into collapse.

~

Kepada pencinta haiwan dan kanak-kanak sangatlah saya digalakkan menonton filem ini. Urm saya tengok pun sebab movie inilah movie yang TTBY Taejoon dan emaknya tak habis tengok dan sebab lain ialah Yoo Seungho yang berlakon. Filem dia masih dia 7 tahun ( kalau tak silap ) pun saya tengok, The Way Home. Filem itu pun sedih sangat. 

Filem itu khas untuk menghargai nenek - nenek kita okey. Nenek : halmoni. Filem Hearty Paws ni sangat menyayatkan hati. Scene kegemaran saya ialah pengakhiran filem tu di mana Chan dan anjingnya itu, Maeumee terjaga daripada tidur di perhentian bas kerana terdengar bunyi bas. Dari bas itu turun adik Chan, Soi yang telah mati terjatuh ke dalam sungai kerana aisnya sudah rapuh.Itulah fav scene saya.

Sejak kematian Soi, Chan ni tekad cari mak dia. Chan pula mula membenci Maeumee sebab bila pandang Maeumee shj, Chan mesti teringat akan Soi. Dia memang tak dapat jumpa mak dia dan dia secara tidak sengaja telah menjadi hamba mencari duit kepada seorang gangster. 

Dan yang hebat tu, Maeumee dari kampung ikut dia ke Busan, Maeumee berjalan sepanjang jalan keretapi semata-mata nak ikut Chan. Tapi Chan sangat bencikan Maeumee. Sampai suatu ketika, Maeumee digigit teruk oleh anjing gangster itu, Becky yang seriously ganas dan garang.

Tup tap tup tap, mak dia tak jadi pergi Amerika ( diajak oleh teman lelakinya ), sebab dia dah sedar dia ini bersalah sangat sebab dah abaikan anak-anaknya sampai mati. Chan dan Maeumee pulang ke kampung halamannya dan tak berapa lama kemudian Maeumee mati. Sedih sangat scene tu.

Mak Chan pun pulang ke kampung dan tinggal bersama Chan. Sedih sangat nak terima hakikat yang sekarang Maeumee dan Soi dah tiada masa mak dia dah pulang ke rumah mereka. 











                                              
                                               




Comments

Popular posts from this blog

CS110 Sains Komputer

Hello2 semua! Hari ini saya nak bagi talk pasal Diploma Sains Komputer. Because I met so many juniors on Twitter. But tak dapat lah interview sorang2 kan. Kalau dia orang bijak, dia orang lah approach kita. Kan?
So, I'm going to start with plan of study. 


Well, so if you guys take a look on the pictures above, korang tahu lah subject apa yang korang akan ambil. Semester 1 - 3 memang kena koku. haha Nasib baik saya lepas koku sem 1 and 2, kalau tak repeat koku lah jawabnya.
Confession: Saya repeat paper MAT133.  malunyaaaa
haha abaikan unpopular confession tu. Apa lagi ek. hah! Masa sem 1 subject killer adalah Account. Sem 2 pulak Economy. Sem 3 pergh pergh pergh Management. OTL *le cries*
Sem 4 and 5 dah tak ada subject macam tu. Macam tu paham kan? Hah... Nanti ada subject elective. Ni semua kau orang akan didedahkan oleh PA (Advisor) masing-masing. Jangan risau. Senior pun ramai.
Apa lagi ek? urm Kalau ada apa2 soalan boleh pm dekat Fb or tweet saya dekat Twitter. Especially to…

Crazy Little Thing Called Love

Assalamualaikum. Kenal P'Shone? Bukan 'phone' ye. Kalau tak kenal, tak tengoklah tu. Tengok apa? Movie 'Crazy Little Thing Called Love' lah.
Rugi lah kalau tak tengok. Ziqah dapat tahu pon dari tumblr kawan Ziqah. Serius tak rugi tengok. Cerita Thailand kan semua  lawak. Genre cerita ini boleh lah dikatakan komedi romantik kot (memandai je).

SEE girls.. Pelakon nya sangat comel lah. Boyss.. Heroin nya comel juga..
#Mario Maurer
#Pimchanok Luevisadpaibul
__________________________________________________
Perempuan di atas ni lagi muda berbanding Mario. Cerita awal-awal perempuan ni Ziqah tak tahu lah dia solek macam mana, muka dia gelap tak putih, Orang Thai kan putih. Macam Nichkhun.

OKey ini gambar Mario and partner dia. They look sweets together.




okey2.. ini cover picture movie dia.

Kalau korang dah tengok, Ziqah nak cakap yang scene dengan buku Shone yg penuh dengan pic Nam. Serius Ziqah rasa sebak sangat sebab tak sangka yang selama ni Shone suka Nam.
Nangis seyh bila sc…

Aduh.. KPOP ohh KPOP

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia. Tadi dekat sch ada buat ceramah Israk Mikraj. Huhu excited ni nak dgr.
Ceramah punya ceramah, ustaz tu, bekas pelajar sch ni juga, tegur pasal remaja sekarang yg minat KPOP. Sungguh-sungguh dia bash KPOP. 
Duduk dengar dia ceramah tu jadi rasa terkilan. "Salah sangat ke aku minat KPOP?" "Tapi aku obses KPOP tapi serius aku tak lalai jlnkan tanggungjawab sbg Muslim"
Then aku teringat Ustaz Azhar punya ceramah pasal KPOP. Tak adalah sekeras ustaz ni. Saya berasa sangat sedih dan bersalah terhadap minat saya
Ya Allah. Jika benar aku telah benar-benar jauh tersasar dari jalan redha Mu, kembalikanlah ku ke jalan yg benar. Amin.
Kawan-kawan ku. Jika kamu semua rasa aku ini terlalu obses dgn KPOP dan benar-benar hilang arah. Tegurlah aku meski ia adalah menyakitkan buat ku.
Assalamualaikum.