TERJAH SINI

Movie Review : Hearty Paws


Short Plot

11-year-old Chan-yi is looking after his lovely younger sister So-yi, by himself ever since their mother left them to find her own future. Despite their desperate situation of being abandoned by family and neighbors, these kids try their best to carry on life. One day, a little puppy joins this small family as Chan-yi steals it from an old couple’s kennel as a gift his sister’s birthday. Especially clever, this dog, whose name is “Ma-eum”, returns the love received from his new family with great loyalty and it seems as though their happiness would continue forever…only until a sudden accident brings them into collapse.

~

Kepada pencinta haiwan dan kanak-kanak sangatlah saya digalakkan menonton filem ini. Urm saya tengok pun sebab movie inilah movie yang TTBY Taejoon dan emaknya tak habis tengok dan sebab lain ialah Yoo Seungho yang berlakon. Filem dia masih dia 7 tahun ( kalau tak silap ) pun saya tengok, The Way Home. Filem itu pun sedih sangat. 

Filem itu khas untuk menghargai nenek - nenek kita okey. Nenek : halmoni. Filem Hearty Paws ni sangat menyayatkan hati. Scene kegemaran saya ialah pengakhiran filem tu di mana Chan dan anjingnya itu, Maeumee terjaga daripada tidur di perhentian bas kerana terdengar bunyi bas. Dari bas itu turun adik Chan, Soi yang telah mati terjatuh ke dalam sungai kerana aisnya sudah rapuh.Itulah fav scene saya.

Sejak kematian Soi, Chan ni tekad cari mak dia. Chan pula mula membenci Maeumee sebab bila pandang Maeumee shj, Chan mesti teringat akan Soi. Dia memang tak dapat jumpa mak dia dan dia secara tidak sengaja telah menjadi hamba mencari duit kepada seorang gangster. 

Dan yang hebat tu, Maeumee dari kampung ikut dia ke Busan, Maeumee berjalan sepanjang jalan keretapi semata-mata nak ikut Chan. Tapi Chan sangat bencikan Maeumee. Sampai suatu ketika, Maeumee digigit teruk oleh anjing gangster itu, Becky yang seriously ganas dan garang.

Tup tap tup tap, mak dia tak jadi pergi Amerika ( diajak oleh teman lelakinya ), sebab dia dah sedar dia ini bersalah sangat sebab dah abaikan anak-anaknya sampai mati. Chan dan Maeumee pulang ke kampung halamannya dan tak berapa lama kemudian Maeumee mati. Sedih sangat scene tu.

Mak Chan pun pulang ke kampung dan tinggal bersama Chan. Sedih sangat nak terima hakikat yang sekarang Maeumee dan Soi dah tiada masa mak dia dah pulang ke rumah mereka. 











                                              
                                               




No comments: